április 13. 18:00 - Bharata Kultúrtér

Debasish-GangulyMi a titka az igéző indiai klasszikus zenének? Milyen muzikális rendszert követ? Debasish Ganguly szitárművész családias hangulatban, ősi tudása tradícióiból tárja elénk a válaszokat, szitárzenével és énekkel kísérve előadását.

Debasish Kalkuttából érkezik Magyarországra, ahol több programon is részt vesz; pénteken 19:00-tól az A38 Hajón tart bemutatót Szalai Péterrel és Bittner Meenakshi Dórával. A zenészről itt láthattok videót >>

Debasish Ganguly szitárművész 1960-ban született Kalkuttában. Első tanítómestere és guruja az édesapja, a híres Dhana Gopal Ganguly bansuri (indiai bambuszfuvola) művész volt, akitől tabla- és énekképzést kapott. A szitárjáték elsajátításában a legmeghatározóbb mestere 18 éven át Acharya Ajoy Sinha Roy lett, aki a Maihar gharana (iskola, irányzat) legendás alapítójának, Baba Allauddin Khan Sahebnek kedvenc tanítványa. Ravi Shankar guruja is Baba Allauddin Khan volt. Később Ustad Ali Akbar Khan, a ma is élő legnagyobb tekintélyű sarod-művész és a kevésbé ismert, de igen jelentős másik sarod játékos Aashish Khan vezetése alatt gazdagította zenei ismereteit. 

A szitárművész Indiában, Japánban, Ausztráliában és természetesen Európa több országában adott nagysikerű koncerteket, és szerzett zenét, többek között az 1990-ben a Cannes-i Film Fesztiválon is bemutatott Paul Cox ausztrál rendező Island című alkotásának filmzenéjét is ő komponálta. Legutóbb 2010-ben Tóth Tamás Guru című filmjének zenéjét szerezte Magyarországon.

Belépőjegy 1200 Ft