November 22. 18:00 – Bharata Kultúrtér

Lantos Zoltán Lantos Zoltán(hegedű) fiatal, főként zeneakadémista tehetségek közül verbuválódott csapata ad ízelítő koncertet a Bharata Kultúrtérben, valahol a lebegő, ambiens, groovos elektronikus nu jazz és a keleti zenei tradíciók határmezsgyéjén. Az elektromos hegedűk effektezett hangzását ellenpontozzák a minimál-basszus kíséretek, és a szikár, visszafogott dob- és DJ ritmusok, az olykor elvont improvizációkat az indiai és más keleti dallamok és témák. Meditáció és tánc, halk balladák és tüzes népzenei motívumok, költészet és rítus…

Lantos Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klasszikus zenei diplomát, hegedű szakon. Már a főiskola évei alatt kísérleti és keleti zenével kezdett foglalkozni, majd 1985-ben ösztöndíjjal Indiába utazott, hogy klasszikus indiai zenét tanuljon. Nyolc és fél évig élt Indiában, tanulmányain kívül komponált és koncertezett.

Miután 1994-ben visszatért Budapestre, tovább dolgozott improvizatív zenei világának kialakításán, miközben saját zenei gyökereit is újra felfedezte, és összevetette a keleti zene és a kortárs európai jazz területén szerzett tapasztalataival. Azóta olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint a hazai muzsikusok közül Sebestyén Márta, Dés László, Dresch Mihály, Juhász Gábor és Horváth Kornél, valamint Charlie Mariano, Rabih Abou-Khalil, Ramesh Shotham, Renaud Garcia-Fons, Philipp Chatrene, Didier Lockwood, Jasper Vant Hoff, Lars Danielsson, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen, Achim Tang, Patrice Heral és mások.

Lantos Zoltán egy 5-húros hegedűn és a tarangini nevű, 5+16 rezonáns-húros, különleges hegedűn játszik, amit Ricardo Margarit épített számára úgynevezett szimpatikus rezonáns húrokkal, amelyek segítségével Lantos Zoltánnak olyan telt hangzást sikerül megvalósítania, amely magába foglalja a hagyományos hegedű és az indiai pengetős szitár vagy a vonós szárangí előnyeit.