április 12. 19:00 - A38 Hajó

Indiara-hangolva-A38-plakát 2013.ápr.12 - webTavasz, tavasz, merre jársz? Április 12-én a Dunáról, az A38 Hajóról csalogatjuk elő a bujkáló évszakot 3 kivételes művésszel. Belépő: 1900 Ft.

Az esten a klasszikus észak-indiai zenét és dél-indiai táncot mutatjuk be. Debasish Ganguly kalkuttai szitárművész virtuozitásával és mély tradicionális tudásával bűvöli el közönségét sok éve. Szalai Péter tablajátéka európai kuriózumnak számít, köszönhetően kreatív és kísérletező személyiségének, Bittner Meenakshi Dóra pedig kiváló bharatanatyam táncos, egyedi, szuggesztív, kifinomult tánctechnikával.

Jelentkezzetek a facebook eseményre, és olvassátok el az A38 cikkét is. A művészeket az alábbiakban ismerhetitek meg részletesen:

  • Debasish Ganguly szitárművész 1960-ban született Kalkuttában. Első tanítómestere, guruja édesapja a híres Dhana Gopal Ganguly bansuri (indiai bambuszfuvola) művész, akitől tabla és ének képzést kapott. A szitár játék elsajátításában a legmeghatározóbb mester 18 éven át Acharya Ajoy Sinha Roy , aki a Maihar gharana (iskola, irányzat) legendás alapítójának Baba Allauddin Khan Saheb kedvenc tanítványa. Ravi Shankar guruja is Baba Allauddin Khan volt. Később Ustad Ali Akbar Khan, a ma is élő legnagyobb tekintélyű sarod-művész és a kevésbé ismert, de igen jelentős másik sarod játékos Aashish Khan vezetése alatt gazdagította zenei ismereteit. Debasish Ganguly Indiában, Japánban, Ausztráliában és természetesen Európa több országában adott nagysikerű koncerteket, és szerzett zenét, többek között az 1990-ben a Cannes-i Film Fesztiválom is bemutatott Paul Cox ausztrál rendező Island című alkotásának filmzenéjét is ő komponálta. Legutóbb 2010-ben Tóth Tamás: Guru című filmjének zenéjét szerezte Magyarországon.
  • Szalai Péter tablaművész tizenhat évesen kezdett hivatásszerűen foglalkozni az indiai klasszikus zenével. Kurtág György ösztönzésére a legnépszerűbb ütőhangszert, a tablát választva hangszeréül. Kezdetben a Delhi gharana (iskola) két kiemelkedő képviselőjétől, Anthony Dasstól és Ustad Munnu Khantól tanult, majd a ’80-as évek második felében a világhírű tabla-mester Ustad Alla Rakha fogadta tanítványává. Napjainkban szigorúan követi a Punjab gharana hagyományait. 1987 óta különleges mester-tanítvány kapcsolatban állt Pandit Ravi Shankarral, akit nem csak az indiai klasszikus zene területén tekint mesterének. Rendszeres vendége az indiai zenei fesztiváloknak muzsikusként is, de intenzív kapcsolata mesterének fiaival – Ustad Zakir Hussain, Fazal Quereshi és Toufiq Quereshi –, sem szakadt meg. 1980 óta a Calcutta Trió tagja, de különböző jazz és etno, ill. fúziós produkciókban, sokoldalú zenei formációkban is játszik. Tevékenysége fontos részének tekinti a tanítást a RIMPA (Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts) keretében. A RIMPA elnökhelyettese.
  • Bittner Meenakshi Dóra táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak, a chennai-i Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának személyes és eddigi egyetlen európai tanítványa. 1997 óta tanulja a dél-indiai klasszikus táncot, Bharatanatyam stílusban. 2005-ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét Dél-Indiában. A Meenakshi nevet egy átütő sikerű előadás után kapta. Szóló előadásain és fesztivál szereplésein túl, mesterével eddig két közös turnén vett részt. Láthattuk őt többek között, tradicionális karnatikus élőzenei kísérettel Budapesten is, az India Fesztivál 2007 keretében bemutatott, nagy sikerű Bharatanatyam előadás táncosaként. 2008-ban Yantra címmel elkészült az első Magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével, amely beutazta a világot. 2010-ben fellépet a világ legnagyobb zarándoklatán, az indiai Kumbh Mela-n.