Beszélgetés Bojan Bhimaszénával, a szerbiai Dakshina kirtan-zenei formáció vezetőjével
Koncert: 2014. december 6-án 19 órakor, Bharata Kultúrtér - Bp. 7. Tivadar u. 3. Belépőjegy 1200.- Ft


BHimasena-3Különös zenei élményt nyújt a Bharatában szerveződő Mikulás napi koncert. Mint mondják a Szerbiából érkező kirtanosok, zenéjük minden nyitott szívű vendéghez szól. Hallgasd az ősi indiai mantrákat, némi szerb fűszerezéssel – szárnyalj a mantrák erejével...
Regisztrálj most>>A kirtan egy sajátságos zenei forma, mely egyesíti a sokoldalú lelki költészetet a dallammal. Az élőlények és a Legfelsőbb iránti szeretet természetes kifejezési módja. Kirtan jógában védikus mantrákat énekelnek, melyeket az ősi indiai tudományban tiszta szellemi energiának tekintenek, s azok odafigyelő meghallgatásával és éneklésével az elme megnyigszik. A Mantra szó jelentése "ami felszabadítja az elmét". A kirtan előadása nem korlátozódik az indiai hangszerekre és dallamokra. A kirtan zene valóban mély és egyedülálló élményt nyújt a hallgatóságnak és az előadóknak egyaránt.

Bharata: Együtteseteknek meglehetősen sajátságos nevet adtatok. Mi a jelentése?

Bojan: A "daksina" szó jelentése ajándék, adomány. Azért választottuk ezt a nevet, mert a kirtan által szívből jövő ajándékot adhatunk a világnak.

Bharata: Honnan jött az ötlet, hogy Európában kirtan zenét muzsikáljatok?

Bojan: India iránti szerelmünk vezetett bennünket a kirtan világába. Az indiai kultúra és misztikus hangja ragadott meg bennünket. A kirtanban rejlő misztikus hang transzcendentális erővel bír, mely a szív mélyére hatolva a szeretet kimeríthetetlen forrásává válik.

Bharata: Különféle formációkban szoktatok fellépni. Kikre számíthatunk budapesti vendégszerepléseteknél?

Bojan: Szabadkáról ketten megyünk. Valentina énekel és harmóniumon járszik, én dholakkal és énekkel kísérem. Nagy öröm számunkra, hogy Krasznai Gíta vendégzenészként karatallal és énekkel kísér bennünket.

Bharata: A kultúrák találkozására nagy igény és szükség van, de nyilván neked ezt nem kell mondanom, hiszen egy valóban multikulturális Jugoszláviában születtél... Mégis, hogy hangzik az indiai kirtan zene a balkánon?

Bojan: Az indiai hangvilág nagy befogadásra talál a balkánon, hiszen a balkáni hangzás és ritmus nem esik olyan távol az indiaitól. A közelmúltban a Balkán több országában is felléptünk, és azt kell mondanom, hogy a görögországi, macedóniai és szerbiai fellépéseink is ezt támasztják alá. A közönség nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadott bennünket, s volt aki azt kérdezte: "ez a zene a balkán melyik részéről származik?" S valóban, nincs olyan nagy különbség az indiai és a balkán zene között. Ahogyan magunk között mondani szoktuk, a szövegében különbözik, a hangzásban alig...

Bharata: A Daksina először lép fel Magyarországon. Mit vártok az első budapesti koncertetektől?

Bojan: Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy magyarországi közönségnek is elvihetjük a zenénket. A vajdasági magyarok örömmel hallgatnak bennünket. A budapesti közönségtől is hasonlóan nyitott szíveket várunk, ahová a transzcendentális hang beférkőzhet, mely a szívet táplálva eljuthat majd mindenki szeretteihez!

Bharata: Köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánunk a budapesti fellépésetekhez!