Aki járt már Indiában, biztos nem ismeretlenek számára a kopaszra nyírt nők. Hazánkban is látni hasonlót, csak épp az indokok különböznek. A haj a legdrágább ékszere a nőknek, főként Indiában. Gondolkodtatok már azon, miért borotválja fejét egy indiai nő? Tudni szeretnéd miért olyan szép az indiai nők haja? Íme: indiai hajápolás.

Kopaszra nyírt nők Indiában

Kopaszra nyírt nők India templomai körül

India az, ahol a nők spirituális okokból nyírják kopaszra a fejüket. Ez a rituálé egy igen különleges dolognak számít a nyugati ember szemében. Hazánkban is sokan a lázadás vagy esetleg a divat kedvéért borotválják egyes nők a fejüket. Összegyűjtöttük három fő típusát a kopasz indiai nőknek.

A szegénységben élő indiai nők körében terjedt el a szokás, miszerint Vishnu istennek ajándékozzák hajkoronájukat. A beszámolók szerint a nők többsége vidéki, és imát ajánl fel gyerekeiért, beteg családtagért. Olykor a kilométeres sort végigvárva vesz részt egy rituális fejborotváláson. India több templomában is többezres sorok alakulnak ki. A sorokban egész családokat láthatunk, akik arra várakoznak, hogy hajukat levágják.

A nők között van olyan, aki sosem festette a haját, sosem érte azt semmilyen károsítás, ezt „szűzhajnak” nevezik. Volt rá példa, hogy nagy botrányt keltett a kopaszra nyírt nők ténye, hiszen a hajdonorok között voltak egészen kicsi lányok is.

Másodsorban pénzért is borotválják a fejüket. Rengeteg szegénységben élő család nő tagjai adják el hajukat. A bevételből kiegészítik a családfő keresetét, hogy meg tudjanak élni.

Egy harmadik oldala a kopaszra nyírt nőknek, az özvegyek. Ők fehér száriban, sokszor az utcán koldulva lelhetőek fel. A hagyomány szerint a karmájuk miatt özvegyültek meg, mert előző életükben elkövetett bűneik jelenlegi büntetése a férjük elvesztése.

Egy másik hagyomány úgy tartja, hogy egyedülállónak akarnak maradni. Megvonják maguktól a legszebb értékeiket, és nem kívánnak tetszeni más férfiaknak.
Összefoglalva az olvasottakat, ha legközelebb Indiában jársz, ne csodálkozz rájuk, inkább tisztelettel közelítsd őket.

Kapcsolódó érdekesség: indiai póthaj

A póthaj iparban Nagy-Britannia a harmadik legnagyobb importőr. Az általa felvásárolt haj közel 20 millió fejre elég. Az emberek bele sem gondolnak, honnan származik a póthaj.

Az indiai nyershaj ma már igazán közkedvelt a nyugati államok piacán. Hazánkban is kapható. Az indiai póthajak 100%-ban natúr termékek, színezéktől mentesek. Ugyanakkor kézzel válogatott és feldolgozottak.

Tipp: tudta, mitől olyan dús és fényes az indiai nők haja? Olvasson az indiai hajápolásról itt. Gondolkodott már azon, hol használtak először sampont? Természetesen Indiában.

Összegzés

A kopaszra nyírt indiai nők nem kapnak a levágott hajukért semmi ellenszolgáltatást. A hajvágást áldozatként ajánlják fel és egyedül a templom részesül az eladott hajból. A bevételből további templomokat és kórházakat támogatnak.

A levágott hajat legnagyobb százalékban nyugati államok, leginkább Nagy Britannia vásárolja fel már évtizedek óta. Évente 43 millió tonna haj kerül ki a piacra Indiából.