Indiától kaptuk

Tudta, hogy a sampon, a vonalzó, a nulla fogalma Indiából származik? Indiától kaptuk a tízes és a kettes számrendszert is. A világ talán nincs is vele tisztában, hogy mennyi minden Indiából ered. India a világ legnagyobb, legrégebbi, folyamatosan fennálló civilizációja. Az évezredek folyamán már számtalan tudományos, művészeti alkotással ajándékozta meg az emberiséget, s ez a bőkezűsége ma is jellemző. Mégis a legfontosabb adománya a lelki tudás, mely időtlen bölcsességgel segíti az embert, bárhol, bármilyen körülmények között él is. Ezzel kapcsolatban méltán a Védák jutnak először eszünkbe, melyek nemcsak az indiai, hanem a világ kulturális kincseinek is részét képezik. Maga Schopenhauer is kijelentette:

„A Védák a lehető leghasznosabb és legmagasztosabb könyvek a világon.”

 

Indiától kaptuk

 

Olvashatunk azokról a ma már az egész földön megismert fogalmakról és dolgokról, melyeket Kelet bölcsessége hagyott a késői utódra. A jógáról, az ájurvédáról, megtudhatjuk, hogy a karate, illetve a judo nem kínai, hanem indiai eredetű. Megkaptuk a tizedes helyi értéket és a nullát, amely nélkül az informatika sem lenne. Számos, a messze múltban gyökerező találmány adja a mai modern felfedezés alapját is.

„Annak az őszinte fölismerése, hogy a fizikai tudományoknak árnyékvilággal van dolguk, az utóbbi idők egyik legjelentősebb vívmánya”

– írta egyik tanulmányában Erwin Schrödinger, Nobel-díjas elméleti fizikus. Ezért az árnyékvilág felfedezése közben ne feledkezzünk meg a valós világról, igazi úti célunkról. A bölcsek mindig arra inspirálnak, hogy használjunk fel mindent, ami segít saját és mások életének jobbá tételében, a lelki felemelkedésben. Ebben a szellemben pedig igazán hálásak lehetünk, sőt kíváncsiak is. Vajon milyen hozzájárulást adott még India a világnak? Kutassunk együtt!

Kezdve a sakktól a vonalzón át az informatikáig, a sebészettől az asztronómián át a világirodalom remekeig, oly sok páratlan kinccsel gyarapítja az ősi India a világot. Ebben a rovatban összegyűjtöttük a legfontosabb indiai örökségeket. Szó esik arról is, hogy informatika nem létezhetne óind matematika nélkül, vagy hogy egyes játékok, mint például a tollaslabda vagy a Kígyók és létrák elnevezésű játékot is Indiának köszönhetjük. 

 

 

A szantálfa története és használata

A szantálfa a védikus idők óta ismert értékes és különleges növény. A legendás szantál spirituális, művészeti, tudományos és kozmetikai jelentőséggel bír. A szantálfa illata évezredek óta nem vesztett népszerűségéből. A füstölő és az illóolaj hatalmas kínálatában is a s

Tovább a cikkhez>> A szantálfa története és használata

A nullát is Indiától kaptuk

Az óind kultúra több eredménye is hozzájárult a mai tudomány kialakulásához. A „nulla felfedezése” is az ősi Indiához kötődik. A 3. vagy 4. századhoz tartozó ókori indiai Bakhshali kéziratok tartalmazzák a világ legrégebben rögzített, ma is használt nulla szimbólumát –

Tovább a cikkhez>> A nullát is Indiától kaptuk

A sampon eredete

Elgondolkodott már valaha azon, honnan ered a sampon? Túl kell látnunk a gyárkéményeken, a levendulamezőkön. A sampon eredete egy különösen izgalmas helyre röpít minket, Indiába.

Tipp: Amennyiben a hajápolásról szeretne többet megtudni, olvassa el Az indai hajápolás tém

Tovább a cikkhez>> A sampon eredete

Navigáció

A navigáció, a hajózástan művészete is ősi indiai gyökerekre vezethető vissza. (A navigáció szó eredete a szanszkrit navgatih.) 6000 évvel ezelőttt a Szindu folyó partján alakult ki. 

A védikus időszakot hatalmas gazdagság és jólét jellemezte. A tudás elsődle

Tovább a cikkhez>> Navigáció

Vimana - Ősi űrhajók

Az ősi hindu írásokban, a Védákban olvashatunk olyan repülő közlekedési eszközökről, mint a vimana. Ezeket az ősi űrhajókat használóik képesek voltak a levegőben irányítani. Olyan, számunkra felfoghatatlan információt is tartalmaznak ezek a védikus írások, mely sze

Tovább a cikkhez>> Vimana - Ősi űrhajók

Nanotechnológia a középkori Indiában
Az Agastya Samhita ősi szövegében leírja az elektromos akkumulátor készítésének módját, valamint azt, hogy a vizet oxigénre és hidrogénre lehet bontani. Amikor mi a gravitációról beszélünk, Newtonra gondolunk, bár a Surya Sidhanthában már olvashatunk róla.
Eze

Tovább a cikkhez>> Nanotechnológia a középkori Indiában

Indiából származó játék

Hogy hogyan tanítottak az ókori Indiában? Többek között játékkal. A mai Snakes & Ladders (Kígyók és létrák), a közismert angol kockadobásos számjáték is onnét származik.

A társasjáték megalkotását egyes kutatók a szent életű költő, Gyandev nevéhez kötik, de i.e. a 2

Tovább a cikkhez>> Indiából származó játék

A tollaslabdát is Indiától kaptuk

Már hírt adtunk arról, hogy a krikettrajongó India saját futballbajnokságot indított, hogy népszerűbbé tegyék ezt a sportágat is az országban. Indiai sportolók egyre nagyobb figyelmet kapnak a sport világában. A tollaslabda India második legpopulárisabb sportja. 

Tovább a cikkhez>> A tollaslabdát is Indiától kaptuk

Belgaum – Karnataka állam lakói hivatalosan tiltakoztak a miniszterelnöknél, amiért a parlament úgy döntött, hogy az 1857-es lázadást fogják megünnepelni, mint India első függetlenségi háborúját, amelyet Dzshánszi királynője vezetett. Az első függetlenségi háború 1824-b

Tovább a cikkhez>> A The Hindu hírei

Az Indian Express hírei

Cannes – A májusi filmfesztiválra 108 közül 8 indiai filmet választottak. Ironikus, hogy az egész világon Indiában készül a legtöbb film, mégis egy csoportba sorolták Szlovéniával, Libanonnal, Kenyával és Kolumbiával. Cannes-ban úgy döntöttek, ezekben az országokban mé

Tovább a cikkhez>> Az Indian Express hírei