Srinivasa Ramanujan Srinivasa Ramanujan (ejtsd: Srínivásza Rámánudzsan, 1887–1920) 20. századi indiai matematikus. Magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában. Zseninek tartották, aki főleg a matematikai analízis és kombinatórikus számelmélet területén alkotott.

Nagyon vallásos volt, elmondása szerint isten segítette a matematikai tételek felfedezésében. Rámánudzsant szerény, hallgatag és szégyenlős embernek írták le, kifinomult modorral. Spártai életmódot folytatott, gyakran főzött a szobájában saját maga számára vegetáriánus ételeket.

1912–1913 között tételeit ismertető leveleket küldött különböző matematikusoknak. Egy ilyen levelet kapott akkoriban a világ egyik legnagyobb matematikusa, G. H. Hardy, aki átnézve a levél több tucat állítását, döbbenten jött rá, hogy ezek között olyanok is akadnak, amelyek eszébe sem jutottak addig senkinek. Az elkövetkező években Rámánudzsan G. H. Hardy professzor tanítványaként 3900 különböző tételt, összefüggést fedezett fel.

Srinivasa Ramanujan, az indiai matematikai zseni

A tudományos világ 2012-ben ünnepelte Srínivásza Rámánudzsan, a matematika varázslójának 125. születésnapját.

Ezért India akkori miniszterelnöke, Manmohan Singh a 2012-es évet Srínivásza Rámánudzsan előtti tiszteletadásként Nemzeti Matematikai Év-nek nyilvánította. Születésnapján, december 22-én, a „Nemzeti Matematika Napjá"-n pedig Singh beszédében kijelentette:

„Az olyan zseni, mint Rámánudzsan még a legkedvezőtlenebb körülmények között is ragyog."

 

Srinivasa Ramanujan

 

Srinivasa Ramanujan élete

Rámánudzsan, akit az egyik legnagyobb matematikai zseniként ünnepel a tudomány egy szegény brahmin családban született Tamil Naduban. Hároméves koráig alig szólalt meg, ezért anyja elvitte anyai nagyapjához, aki a padlóra szórt rizsszemek közé rajzolta a tamil ábécé jeleit a gyerek kezét fogva és hangosan kimondva őket. A gyerek hamarosan már ismerte a 12 magánhangzó, a 18 mássalhangzó és a kombinációjukat alkotó további 216 jelet. Matematikai csodagyerek volt, aki 12 évesen már befejezte tanulmányait a fejlett trigonometria terén, és saját tételein dolgozott.

 

„Számomra nincs értelme az egyenletnek, hacsak nem Isten eszméjét fejezi ki."


– mondta Rámánudzsan, aki spirituális nevelését főként anyjától kapta. Meggyőződéssel vallotta, hogy tudását Námagirinek köszönheti, aki a hívók oltalmazójának, Naraszimhának, Visnu egyik inkarnációjának felesége volt. Elmondása szerint Namagiri istennő segítette álmában a matematikai tételek felfedezésében. Az istennőt családjuk védőszentjének tartották, szülei is hozzá imádkoztak.

Srinivasa Ramanujan szigorúan vegetáriánus volt

Egyszerű életmódot folytatott, még Angliai tartózkodása alatt is szigorúan vegetárius maradt.
Nagyon koncentráltan dolgozott. Felesége, Dzsánaki visszaemlékezése szerint időnként felkelt éjfél után, hogy a csendes és hűvös órákban folytathassa tanulmányait. Néha emlékeztetni kellett az evésre. Az ételt kis golyókba gyúrták és a keze mellé tették, így enni tudott anélkül, hogy a gondolatmenete félbeszakadt volna.

Titokzatos hagyaték

Még a halálos ágyán is okozott meglepetést: egy rejtélyes puzzle-t. Abban az időben a „fekete lyuk" még ismeretlen fogalom volt. A leírtakat akkoriban senki sem tudta értelmezni. Most a kutatók azt mondják, hogy bebizonyították: Rámánudzsannak igaza volt, és hogy a képlete megmagyarázná a fekete lyukak viselkedését, ami a világegyetem keletkezése kutatásában is új távlatokat nyithat. 

Az ember aki ismerte a végtelent - Srinivasa Ramanujam film

Srínivásza Rámánudzsan életéről dokumentumfilmet készítettek, mely magyar szinkronnal is látható. Kiemelkedően szép operatőri munka teremti meg a képi világot. A film megmutatja a gyarmatosító brit birodalom lenéző magatartását Is. Ramanujan szenvedését nemcsak a napfény és a tiszta, vegetáriánus étel hiánya okozta.

A film az ateista hideg úriember, Hardy és a mélyen vallásos szerény Rámánudzsan szembeállítására hegyeződik ki. A téma jóval többet rejt magában, mint ami a filmen megmutatkozott. A Srinivasa Ramanujan film címe: Az ember, aki ismerte a végtelent. Eredeti címe: The Man Who Knew Infinity. A 2016-ban bemutatott angol film 11 millió USA dollárból készült. A Srinivasa Ramanujan életét bemutató film nagy sikert aratott.