Ajándék fotók, oktató videók
és aktualitások, ha feliratkozol!
Itt a következő oktatóvideókat nézheted meg:
Az oktatóvideók megtekintéséhez be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor ezt most 30 másodperc alatt megteheted. A regisztrációval egyidőben jogosulttá válsz a Bharata egyébb extráira is, mint pl. Juhász Balázs indiai art háttérfotói az Álmom Indiából, Jógi-tea recept, valamint havonta küldünk programajánlót és indiai vonatkozású aktualitásokoat, híreket, elemzéseket, tanulmányokat.
Megnézem az oktatóvideót
 1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer
BHARATABHARATA

Keresés

BEJELENTKEZÉS

Indiai utak!

Indiai utazásod előtt olvasd el! A kiutazáshoz szükséges tanácsok, és aktuális indiai útjaink leírása!

Millió zarándok

 

Leveles Zoltán írása

„A legegyszerűbb dolgok a legszokatlanabbak, és csak a bölcsek láthatják meg őket." (Paulo Coelho)

Másnap reggel körmenetre indulunk. Kissé tartok a nagy tömegtől. A személyesebb, átlátható társaságnak vagyok a híve. Hajnalban fenntartásokkal érkezem a megbeszélt találkozóhelyre. Vajon oda lehet-e figyelni a lelkiségre ilyen hatalmas tömegben? Nem azzal telik-e majd a mai nap, hogy mindig várni kell valakire, vagy mindenféle ügyes-bajos dolgokkal foglalkozunk?

Igyekszem láthatatlanná válni, de ahogy odasomfordálok, már mosolyogva üdvözölnek. Egy ideig még várakozunk. Sorra érkeznek a kisgyermekes családok, szerzetesek, idősek és fiatalok. Valaki egyedül, elcsendesülten szemlélődik. Mások baráti beszélgetésekbe elegyednek. Egy hangszerekkel felszerelt csoport énekelni kezd, sorra csatlakoznak hozzájuk. Egy színesre pingált teherautó közeledik, egyenesen a kolostor felé. Olyan hangosan dudál, akár egy hajókürt. Betolat a kolostor udvarába. Több zsák krumplit, rizst dobálnak rá, s végül óriásüstökkel púposra pakolják. A sofőr beugrik a volán mögé, és mintha versenyre készülne, hosszan megszólaltatta kürtjét, majd elhajt. Az erősen remegő platóra felkapaszkodtak néhányan, s elégedett vigyorral biccentgetnek. Mint megtudtam, ők a szakácsok.

Föl-alá sétálgatok a tömegben. Úgy tűnhet, mintha keresnék valakit. Pedig csak méregetem az embereket. Ahogyan járkálgatok, kontaktust kereső, érdeklődő szempárokkal találkozom, és mosolyogva le is szólítgatnak. Ki vagyok, honnan jövök, ki a mesterem, hogy érzem magam, meddig maradok... Attól tartottam a legjobban, hogy a nagy tömegben én leszek a legmagányosabb. Már az elején megdől ez az aggály. Nem kell hozzá sok. Csak vegyék észre az embert, ne kapják el a tekintetüket, vagy ne serénykedjenek körülöttem elfásult arccal. Elég egy kedves mosoly, vagy néhány jó szó, és az idegen máris jól érzi magát. Az emberek nyitottságától magam is megnyílok. Már én is kérdezgetek, s a nagy rácsodálkozástól alig veszem észre, hogy már elindultunk. A gyalogos körmenet tempója és az ének intenzitása fokozódik. Templomokat és szent helyeket keresünk fel.

Mintha megszállnánk a zarándokhelyeket. Bevonul a nagy tömeg, mindenki leül a földre, és hallgatjuk a tanítást. Aztán halad a körmenet tovább. A tömeg ügyet sem vet az egyre erősebben perzselő napra. Az egész délelőtt így telik. Dél körül, amikor már elviselhetetlenné válik a hőség, egy puszta közepén fekvő kolostorhoz érkeztünk. Nagy meglepődésemre ott állt a reggeli teherautó, s mellette az étellel teli óriásüstök. Az érkező tömeg megszállja a kutat, és fegyelmezetten, egymással szembe, hosszú sorokba leülünk a porba. A szárított levéltányérok és az agyagcsuprok pillanatokon belül előttünk teremnek. Vödrökből tálalnak. Kicsuri, azaz csípős zöldséges rizs felesborsóval, és paradicsomos csatni, ami csípős paradicsommártás és víz. Egyszerű, de mennyei ízek. Repetát is osztanak. Hamar megebédelünk. A levéltányérokat és az agyag csészéket a rizsföld szélére dobjuk. Kézmosás után mindenki árnyékos hely után kutat, s leteríti törülközőszerű ruhadarabját, a gamcsát vagy a lungit, és hamar az igazak álmát alussza. Mint a csintalan napközis, délutáni pihenés helyett ücsörgök magamban, és a nagy tömegen figyelem.

Akár egy nagycsalád, mintha mindannyian a testvéreim volnának. Nem telt bele egy óra sem, míg így magamban töprengtem, amikor a szerzetesek fennhangon énekelni kezdenek. A megfáradt zarándokok föltápászkodnak, és tanítóik köré gyűlnek, hogy részt vegyenek a délutáni tanításon.

Leveles Zoltán

India hangja

Kövesd a Bharatát! Lájk?

Hasznos tippek és tanácsok indiai utazásaidhoz...

A csomagoláshoz olvashatsz itt hasznos útmutatót, melyek segítségedre lehetnek indiai utad során. A legfontosabb tanács azonban, hogy ha az útleveled és a repülőjegyed nem felejted otthon, akkor már egész biztos, hogy jól fogod érezni magad... Tovább az indiai utazási tippekhez...

Budapest

Fair

8°C

Fair

Humidity: 66%

Wind: 14.48 km/h

 • 6 Feb 2016

  Mostly Clear 8°C 0°C

 • 7 Feb 2016

  Partly Cloudy 12°C 3°C

Delhi

Haze

18°C

Haze

Humidity: 59%

Wind: 8.05 km/h

 • 6 Feb 2016

  Showers Early 23°C 13°C

 • 7 Feb 2016

  AM Showers 22°C 9°C

Hírlevél feliratkozás

India hangja