A lótuszvirág kétségkívül az indiai szimbólumok közül a legelterjedtebb motívum. Gyakran találkozni lótuszvirággal az óind hitvilágban: lótuszvirág-szemű, lótuszvirág-arcú, lótuszvirág szépségű, lótuszülés, az óind teremtéselméletben is fontos a szerepe.

Lótuszvirák teljes pompájában

Továbbá, a Bhagavad-gítában is találkozhatunk a lótusszal, sőt az indiai művészetben és a jógában is megjelenik. Egyik legismertebb jóga gyakorlat a lótuszülés. Az indiai régészeti leletek bővelkednek a lótuszvirág motívumok megjelenésében. Lássuk hát mindazt, amit a lótuszvirágról tudni kell.

Tipp: Keresd programjainkat, melyeken melyeken további hasznos tanításokat hallhatsz:

>>Asrami programok  

>>Spirituális programajánló

 

Leveles Zoltán írása

 

Lótuszvirág jelentése a szimbólumok világában

A lótuszvirág jelentése: lét, szépség, igazság, tisztaság, örök. Miért? Mert a lótuszvirág a mocsárból nő. A mocsár pedig nem túlzottan vonzó hely. Életveszélyes és átláthatatlan. Ha belekerül az ember, akkor megpróbálhat benne úszni, de ahhoz túl sekély a víz. Járni nem lehet benne, mert akkor elsüllyedünk. Küzdelme során pedig egyre sárosabb lesz. A bűzös iszappal szennyeződött ember nem vonzó, ha valaki hozzáér, maga is koszos lesz.

A lótusz gyönyörű szimbólum. Lássuk tovább! A lótusz, a kedvezőtlen körülmények ellenére oly módon érintkezik mocsárral, hogy nemcsak hogy nem szennyeződik be, de vonzó megjelenésével harmóniát teremt a környezetében, megragadja mindenki figyelmét. A mocsár az illuzórikus világ, ami ugyan ígéretes, de ha belekeveredik valaki, az egyre jobban belegabalyodik, és csak nagy szenvedések árán, külső segítséggel szabadulhat. Legjobb, amit tehet, ha olyanná válik, mint a lótusz. Bár környezete kedvezőtlennek tűnik, mégis belőle táplálkozva harmóniát és békét sugároz, s így mindenki számára vonzóvá válik.

A lótuszvirág jelentése: a lótusz az anyagtól való elkülönülés jelképe


A lótiszvirág jelentése egyértelműen spirituális. A lótusznak még csak a levele sem érintkezik az alantas világgal. Benne él, mégis független marad. Hajnalonként megjelennek rajta vízcseppek, de azok nem az alantas világgal való társulásból, hanem a misztikus hajnalból származnak. A nap előbújásakor azonban pillanatok alatt felszáradnak. Góvinda dász középkori költő a hajnali harmatcsepphez hasonlítja az emberi élet hosszát. A lótuszvirág tanúja és szemlélője a harmatcsepp megjelenésének és eltűnésének, ahogyan a bölcs is távol marad az önzés alapú világi élvezetektől, mert tanúja az emberek születésének és halálának. A röpke életet kár világi dolgokra eltékozolni.

A lótusz a fényre nyílik

A lótusz további kedvező tulajdonsága, hogy nappal nyílik, este zárul. Vagyis csak a világosságra, a tudásra kíváncsi, s nem hajlandó a sötét tudatlanságban szemlélődni. 

 

 

Ahogy a videón is látjuk, a lótuszvirág misztikus módon nyílik. A szirmok kitárulkozása a lélek kibontakozására használatos jelkép. Ahogyan a lótusz a fénnyel találkozva kinyílik, úgy a lélek is megnyílik, majd kibontakozika lelki tudás érintésére.

A lótusz a tanítómestert is jelképezi

Egy másik találó hasonlatban a lótuszvirágot körülvevő víz a tanítómester, a lótusz a lélek, a Nap pedig Isten. A lótusz a víz nélkül a Nap felé törekvésében hamar kiég. Hasonlóan, a lélek Istenhez a mester oltalma és tanítása segítségével juthat el.
Az óind teremtéselméletben a Visnu köldökéből kisarjadó lótuszvirágban jelenik meg Brahmá, aki kötelessége teljesítésének megértése után véghez viszi a termtést.

Érthető hát, hogy a puránák és a védikus irodalom szívesen használja nyelvezetében a lótuszvirágot. A Bhagavad-gítá 5. fejezetének 10. versében a lótusz a tisztaságot jelképezi: "Aki ragaszkodás nélkül végzi kötelességét, és minden eredményt átad az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, azt nem éri bűn, mint ahogyan a víz sem éri a lótuszlevelet."

Kulasekhar Maharádzs elméje hattyújáról beszél, aki képes Krsna lótuszvirág lábába hatolni. A hattyú ösztönösen vonzódik a lótuszvirághoz, szívesen dugja bele fejét. Kulasekhar Maharádzs tehát arra vágyódik, hogy ő maga is olyan természetesen vonzódjon Istenhez, mint a hattyú a lótuszvirághoz.

A különféle félistenek közül többen, s maga Visnu is lótuszvirágot tart a kezében, vagy a lótuszon foglal helyet, vagy mindkettő. Laksmi rózsaszínű lótuszon foglal helyet, Szaraszvati fehéren. Visnu négy karjában a lótuszvirágon kívül kagylókürt, csakra és buzogány látható.

Lótuszvirág a hindu teremtésben

A világ keletkezésének történetében a lótusz ugyancsak fontos szerepet tölt be. Visnu köldökéből sarjadó lótuszvirágon jelenik meg Brahmá, aki a másodlagos teremtést viszi véghez.

Lótuszvirág a hindu teremtés történetében

A világ keletkezéséről, hindu teremtéselméletről a Világegyetem keletkezése a hindu vallásban című írásunkban olvashat bővebben.

A lótusz színei

A lótusz négy színét különböztetik meg az indiai hitvilágban. További érdekesség, hogy minden színű lótuszt másként neveznek. Önmagában ez a tény rávilágít a szanszkrit nyelv csodálatosságára. Gondoljunk csak bele. Olyan ez, mintha minden színű tulipánt másképp neveznénk!

  • rózsaszínű lótusz - lótusz a padma szanszkrit nyelven
  • piros lótusz - szanszkrit neve kamala
  • fehér lótusz - szanszkritul pundarika 
  • kék lótusz - szanszkrit megfelelője az utpala

A lótusz szanszkrit szinonimáival gyakran találkozunk az indiai közéletben is, akár nevek formájában, mint pl. Ambudzsa, Níradzsa, Pankadzsa, Aravind, Naliní, Számbudzsa és Szaródzsa.

Indiában, ahol a lótusz a nemzet virága, a legmagasabb állami kitüntetések egyike a Padma Sri, aminek jelentése lótusz szépségű.

 

Iratkozz fel YuoTube csatornánkra további tanításokért

A képre kattintva megnézheted videóinkat!

tanitasok

 

Kattints a fenti képre hinduizmus témájú filmjeink megtekintéséhez! 

 

Lótuszvirág az indiai építészetben

Természetesen a lótuszvirág rendszeresen megjelenő motívum az indiai építészetben. Hindu templomok, buddhista sztúpák, dzsaina szentélyek jellemző motívumai. A Bahai hit indiai temploma a híres Lótusz-templom. 

Lótuszvirág alakú kert a hindu templomban

Lótuszvirág alakú kert a világ egyik legnagyobb hindu templomában, Delhiben.

Lótusz templom Indiában

Lótusz templom, a baha'i hit indiai temploma

Lótuszvirág mandala

Lótusz mandalát készítenek a hindu templom kövén

Lótuszvirág szimbólum

Lótusz motívum indiai templomi faragások között

 

Érdekességek a szent Lótuszról

A lótuszvirág nem csak Indiában marad életben. Képes hőt kibocsátani, és szabályozza a hőmérsékletet, mint a madarak és az emlősök. Ezt mutatta ki az University of Adelaide egy kutatócsoportja a világ legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró növényéről, a lótuszról.

A munka középpontjában a lótusz az a hihetetlen képessége állt, hogy úgy viselkedik, mint a melegvérű állatok, tartja az állandó 32-34 fokos hőmérsékletet, olyan 2-3 napos időszakban is, amikor a környezet hőmérséklete változik. Online kiadásában a Genome Biology leírta a szent lótusz „genom"-ját (genom a szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva), mely új megvilágításba helyezi a lótusz evolúciós helyzetét. A nemzetközi csapat szerint a lótusz a világ legrégebbi virágos növényeinek egyike. A Védákban is sokat olvashatunk róla.

Lótuszvirág szimbolika

A tanulmány megállapította, hogy a lótuszt Ázsiában már több, mint 7000 éve  termesztették, termése táplálék volt, mindemellett kiemelkedő jelentőségű a buddhizmus és a hinduizmus számára egyaránt. Magjai hosszú életűek, több mint 1000 évig életképesek. Levele vízlepergető tulajdonságú és öntisztuló felületű.

A lótusz jelentése több, mint szimbolikus

Összegezve megállapíthatjuk, hogy a lótuszvirág jelentése meglehetősen energikus. Ezért nem csak szimbólumnak tekinthető. A lótusz a világegyetem leképezése. Tóvábbá, a lótuszvirág egy kód, melyből az élőlény megfejtheti a legfőbb létkérdéseket: ki vagyok én, hová tartozom, mi a világ, milyen a viszonyom a világgal, milyen a viszonyom a Legfelsőbbel.