Indiai szimbólumok

A szimbólumok között itt elsősorban az indiai jelképekről olvashatsz tanulmányokat. A hindu jelképek rendszerében való eligazodáshoz nyújtunk segítséget az olvasónak. Olyan ősi indiai jelképeket és szanszkrit szimbólumokat mutatunk be, mint az óm, szvasztika, satkona (hatágú csillag), csakra, lótuszvirág, kagylókürt, hogy csak néhányat említsünk a hinduizmus jelpékei közül. Ezek a különös jelképek jelennek meg a jóga szimbólumok világában is. Leghíresebb indiai motívumok egy helyen.

Szimbolumok

Az indiai szimbólumok misztikus erővel bíró motívumok, melyek segítik a szemlélődő lelki felemelkedését. Értelemzésükkor kódok elevenednek meg a szemlélő előtt. Ugyanakkor megfelelő látásmód kifejlesztése szükséges, hogy észrevegyük a világban előforduló mágikus jeleket és jelenségeket, melyeket a különböző tradíciók megörökítettek. Lehetnek közöttük szanszkrit szimbólumok, jóga szimbólumok vagy misztikus ábrák.

Indiai jelképek, jóga szimbólumok jelentése

Tartalmas olvasást kívánunk az indiai jelképek ezoterikus tanításának megismeréséhez és a hindu szimbólumok jelentése értelmezéséhez!

Ismerd meg az indiai jelképek és jóga szimbólumok spirituális tanítását, a misztika világát!  Tipp: Miért ne néznéd meg élőben is? Indiai utak a spirituális India megismerésére

 

 

 • A páva szimbólum ahindu jelképrendszer egyik legizgalmasabb motívuma.

  ...
 • Az óind kultúra több eredménye is hozzájárult a mai tudomány kialakulásához. A „nulla felfedezése” is az ősi Indiához kötődik. A 3. vagy 4. századhoz tartozó ókori indiai Bakhshali kéziratok tartalmazzák a világ legrégebben rögzített, ma is használt nulla szimbólumát – jelentették be az oxfordi egyetem matematikusai. A kutatóknak radiokarbonos kormeghatározással sikerült az eddiginél jóval pontosabban meghatározni a korát. Ez azt jelenti, hogy több száz évvel idősebb, mint korábban gondolták.

  Nulla eredete

   

  A nulla eredete

  ...

 • Az Om jel egy lelki ikon, egy magasztos hindu embléma.

  Aki járt már Indiában, biztos nem ismeretlenek számára a kopaszra nyírt nők. Hazánkban is látni hasonlót, csak épp az indokok különböznek. A haj a legdrágább ékszere a nőknek, főként Indiában. Gondolkodtatok már azon, miért borotválja fejét egy indiai nő? Tudni szeretnéd miért olyan szép az indiai nők haja? Íme: indiai hajápolás.

  Kopaszra nyírt nők Indiában

  Kopaszra nyírt nők India templomai körül

  India az, ahol a nők spirituális okokból nyírják kopaszra a fejüket. Ez a rituálé

  ...
 • Az indiai köszönés többféle formájával találkozhatunk indiai utazásaink során. Némelyik üdvözlési forma mögöttes tartalommal, filozófiai utalással is rendelkezik. Köszönti a mindenkiben jelen levő isteni jelleget vagy az igazi ént. A lelki lényt, aki ura önmagának, és a valódi tudás birtokosa. Mutatjuk pontosan, hogy többekközött mi a Haribol, a Hari Om és a Namaste jelentése.Ezeken kívül még megtudhatod közel húsz indiai köszönési forma jelentését. 

  indiai koszones

  Vegyük hát sorba, hogy milyen indiai köszönési formákkal találkozhatunk

  A lótuszvirág kétségkívül az indiai szimbólumok közül a legelterjedtebb motívum. Gyakran találkozni lótuszvirággal az óind hitvilágban: lótuszvirág-szemű, lótuszvirág-arcú, lótuszvirág szépségű, lótuszülés, az óind teremtéselméletben is fontos a szerepe.

  Lótuszvirák teljes pompájában

  Továbbá, a Bhagavad-gítában is találkozhatunk a lótusszal, sőt az indiai művészetben és a jógában is megjelenik. Egyik legismertebb jóga gyakorlat a ...

 • A kagylókürt hindi nyelven shankh, szanszkrit neve sankha. Jelentése: kedvezőtlenség megbékéltetője. A kagylókürt ősi hindu jelkép, Visnu négy szimbólumának egyike.

  Kagylókürt Krisna ajkain

  Visnu másik három fontos jelképe a lótuszvirág, a csakra és a buzogány. Kultikus kellékként évezredek óta jelen van az indiai szertartásokban, s a hajdani harcosok fontos harci

  ...
 • A hindu erotikáról szóló sorozatunkban most a Síva-kultusz fontos jelképével, a Siva lingammal foglalkozunk, s végül összegezzük a hindu erotikával kapcsolatos cikksorozat lényegét.

   

  Siva lingam hindu imádat

   

   Leveles Zoltán írása

  A laikus szemlélő indiai kultúrával kapcsolatos ismeretei között nagy valószínűséggel szerepel a Sivát phallosz formában történő imádata. S

  ...